KBT börjar – efter tio års kamp

Igår var den stora dagen då min kognitiva beteendeterapi började! Jag har velat prova på KBT för min stress och mina problem i flera år. Nu blev det äntligen av. Härligt!

Flygare

Början – en krasch

Nu i dagarna är det exakt tio år sedan jag råkade ut för min stora ”krasch”. Jag var arbetslös och gick en starta eget-kurs och trodde att jag skulle få stöd i ett halvår extra för att utveckla min idé. När jag inte fick det brakade jag ner i ett stort svart hål och en riktig depression blommade upp. Jag vill skrivaEftersom jag inte ville visa andra hur dåligt jag mådde kravlade jag mig ut och handlade när jag var tvungen, annars var jag sängliggande i ungefär tre, fyra veckor.

Efter att ha ägnat mig åt självhjälp med hjälp av tips på nätet (en e-post-lista om självkänsla) samt läst några böcker blev jag långsamt bättre. Senare kom jag i kontakt med läkare, men minns inte att jag fick nåt annat än sömnpiller mot mina sömnbesvär. (Nåt år senare hade jag hittat en kort utbildning samt höll på att flytta, så det hände saker så jag mådde lite bättre då ändå.)

Ut på nätet

Vid den tiden – för cirka nio år sedan – var första gången jag riktade mig utåt för att hitta andra i samma situation. Jag deltog på e-postlistan; startade webbplatsen Embla med tips om hur man förbättrar självkänsla och motivation; senare startade jag en grupp om personlig utveckling på Spraydate som fick över 800 medlemmar. Det var fel plats för en sån grupp men kul ändå. PrestationsmonstretPå den tiden kallade jag mest mina problem för dålig självkänsla utan att blanda in depression, stress eller ångest.

Perfektionism och monster

Jaja… Bla bla… Sedan hände en del saker och tio år gick. Jag har blivit bättre men tycker jag har alltför stora problem med stress, ångest, depression och dålig självkänsla fortfarande. Bland annat har jag dålig koll på mitt ”prestationsmonster”. Jag skulle vilja skrämma det istället för att det stressar upp mig med inbillade krav, måsten och perfektionistiska ouppnåeliga förväntningar på mig själv.

Session ett – utbildningsterapi

Själva premiären finns det väl inte så mycket att orda om. Terapeuten verkade schyst och förtroendeingivande. Jag fick berätta om hur jag upplevde mina problem och vad jag vill ha hjälp med. Vilket främst är stress samt att jag har en dålig vana av att ständigt prioritera ner fritid och sociala aktiviteter. Det vill säga saker som gör att jag mår bra… Vid nästa träff om en vecka börjar det bli spännande på riktigt. Då har han förhoppningsvis fått någorlunda grepp om min berättelse och har en strategi klar för hur vi angriper den. Det kommer att ingå ”uppdrag” för mig att utföra. Det låter läskigt, skrämmande och spännande.

Förhoppningsvis kommer jag att känna mig bekväm med att redovisa en hel del av framsteg och upptäckter här på bloggen. Det är det den är till för. Detta är min må bra-blogg och nu börjar jag mitt skrivande på Stillheten!

4 svar till “KBT börjar – efter tio års kamp

 1. Jag hade stor hjälp av KBT när jag skulle komma tillbaka efter en stressvurpa för snart 6 år sedan. Det är tufft och kräver mycket av dig – men det hjälper! Och dessutom på ganska kort tid.
  Lycka till!!

  /Prudie

 2. Det låter lite skrämmande att det krävs mycket, men det visste jag väl egentligen. Jag blir lite rädd att min passivitet och brist på energi ska sätta käppar i hjulen… Hur får man energi när det saknas energi?

  Tack för stödet och tack för kommentaren, du är först efter min nystart här på WordPress!

 3. Ja ett högt energiläge är ju inte direkt kännetecknande för en som väggat :-)
  Men jag hittade energin i de små, små saker som började att fungera igen. Det började rulla lite av sig självt efter ett tag. För du noteringar? Det gjorde jag och det var bra att kunna gå tillbaka i dem ibland. När jag tyckte att jag stod stilla kunde jag läsa noteringar från en månad sedan och upptäcka att det faktiskt hänt en hel del. Och då blev det lättare igen.
  Jag ska erkänna att jag var VÄLDIGT skeptisk till det hela i början. Men det gick ju……

 4. Jag hade tänkt försöka använda den här bloggen som ”noteringar”. Det vill säga dokumentera utvecklingen, så jag kan se att det går framåt.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s