Tystnad och stillhet – skippa radion

Återhämtning, tystnad, stillhet, lugn och ro är viktigt för mig. Det har jag känt i flera år vid det här laget.

Idag såg jag en inspelning av ett föredrag där en läkare bland annat förklarade att skvalande tv och radio i bakgrunden bidrar till stress och sömnsvårigheter. Föredraget handlade om varför så många mår så dåligt i ett land som mår så bra.

Det är säkert en överdrift att påstå att det finns ett direkt och enkelt samband, men jag tror att det är en viktig del i problematiken. Vi är inte trygga och bekväma i tystnaden. Vi får aldrig chansen att vara ”ensamma med oss själva”, återhämta oss och reflektera.

Döva tomheten med radio

För tio år sedan – då jag var tvungen att döva tomheten med musik och radio – kände jag mig definitivt mer ”trasig”. Någon reklamradiokanal var på jämt och ständigt. Jag minns hur fruktansvärt bra jag tyckte SAF-radion var, som fanns ett tag innan reklamradio blev tillåtet i Sverige. Jag såg fram emot att få fler kanaler att välja på. Vilken missräkning!

Nu har jag utvecklat en kraftig allergi mot den typen av musikblandning. Utsmetad musik utan tuggmotstånd som ska tilltala så många som möjligt. Jag pallar inte det längre. Det känns som raka motsatsen till att leva i nuet och trivas med sig själv (alltså mindfulness och medveten närvaro).

Aktivt lyssnande

Nu kanske det inte låter så, men musik är en väldigt viktig källa till inspiration och energi för mig, men då i form av aktivt lyssnande. Eller åtminstone i en form som bjuder på överraskningar och under en avgränsad tid. Jag kan sitta i timmar vid olika webbradiotjänster; bläddra, lyssna och upptäcka nya låtar. (Last.fm, Meemix, Finetune, Songza till exempel.)

Hmm… Här var jag tvungen att fundera på om mina egna personliga gamla favoriter var ett undantag, men det är de oftast inte. Jag vill mycket hellre lyssna på en ”intelligent” radiokanal på webben, som vet om mina favoriter och stoppar in överraskningar och rekommendationer baserat på mina önskemål, än att enbart ha favoriterna i en lång rad. (Nä, random funkar inte heller.)

Tv är ett annat kapitel. Den kämpar jag fortfarande mot. Det skulle vara underbart att slippa den också.

Ett svar till “Tystnad och stillhet – skippa radion

 1. Hej Daniel!

  Tystnaden är viktig för mig och har varit så ganska länge.

  En bra återhämtningsmetod jag ofta återvänder till är: att stänga av den inre dialog. Att lyssna till ljuden från världen: fotsteg, dörrar som stängs, bilmotorer, mopeder, tal, lekande barn etc. På så vis tömmer jag hjärnan på oväsentligheter för att sedan fylla den med annat. Känns som att defragmentera en hårddisk. :)

  Köpcentra/resturanger/bar/cafe där kan jag inte välja lika lätt. Kan vägra att gå in i affärer som låter skval-musiken ljuder i högtalare och i ett enda syfte: lulla på och handla mer.

  Jag gjorde ett medvetet val att välja bort tv-apparaten eftersom reklamen bl.a. fick för stor plats. Om och när jag vill se svt, så blir det webbtv och dokumentärer. Resten tidningar på nätet. Det täcker info för en själv.

  med hälsning Barbro

  http://yellowgrey.wordpress.com/

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s