Christer Olsson | Arbetsglädje – ett annat ord för effektivitet II

I kväll var jag på en föreläsning med Christer Olsson som hade rubriken ”Arbetsglädje – ett annat ord för effektivitet II”

Repetition

Han började med att prata om värdet av repetition. Efter att du läst en bra bok kan du läsa om boken. Repetera, reflektera, diskutera, lära dig och verkligen försöka förstå boken. Hoppa inte direkt vidare till nästa bok.

Struktur och kultur

Han pratade om två dimensioner; struktur och kultur. Företag kan ägna mycket tid åt strukturen – regler och förordningar – inom företaget, men de bryr sig vanligtvis inte om kulturen. Han tog upp exemplet kärnkraftverk. De kan ha hur bra struktur som helst men när de har en kultur som tillåter alkohol på jobbet spelar det ingen roll.

Christer pratar gärna om konsekvenskultur. Men inte om det negativa utan att uppmuntra det positiva.

Lite som att uppfostra hundar. Man kan aldrig bestraffa en hund till bra beteende, bara uppmuntra det goda. Ignorera det dåliga. (Ska man reagera på det dåliga ska man göra det inom tre sekunder annars fattar inte hunden alls.)

Med bra kultur behövs inte bra struktur. Det ordnar sig ändå.

Utveckling eller avveckling

Allt i ditt liv är antingen under utveckling eller avveckling. Det funkar inte att satsa på att ”behålla”. Antingen avvecklar eller utvecklar du. Det gäller alla typer av engagemang, relationer eller förhållanden. Det finns inget mellanalternativ. Stå still funkar inte. – Ett företag är som att cyklar. Står du still så ramlar du!

Att behålla ger ingen energi. Behålla är ingen strategi.

Behovet att vara behövd

Christer berättade att han för någon vecka sedan varit uppe i Dalheimers hus. Han är engagerad i sociala sektorn.

Att vara behövd är en viktig poäng i Christers resonemang. Att skapa incitament och försöka få folk att jobba genom att skapa osäkerhet i arbetslivet tycker han är en riktigt dum idé. Är rädda människor effektiva och kreativa undrar han.

Han undrar om det kan vara behovet att vara behövdsom gör att det är många som engagerar sig ideellt.

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra, tycker han är en dum fråga. Varför mår vi inte sämre när vi är så korkade, verkar vara en bättre fråga.

Struktur och kultur hör ihop. De samverkar. Vi tror att kulturen kommer automatiskt, men vi borde ta tag i det på ett medvetet sätt.

Han verkar inte gilla mig alltså gillar jag inte honom

När han märker att jag inte gillar honom så börjar han ogilla mig. Då får jag bekräftat att det var rätt av mig att inte gilla honom. Karusellen är igång och ni tycker sämre och sämre om varandra. Detta kallas vedergällningsprocesser.

Vi tyr oss till människor vi gillar. Vi är beredda att betala mer och resa längre om vi trivs bättre där. Service är inte en handling, det är en känsla.

Ju komplexare tillvaron blir desto subjektivare blir vi. Vi letar efter någon vi tror kan. Vi letar efter någon vi tror att vi kan lita på.

Inget rätt sätt

Det finns inget ”rätt sätt”, det finns bara ditt sätt. Människor är inte bra eller dåliga, men de kan finnas i fel sammanhang. [Minns ej hur han uttryckte detta!]

Jobba med personlig utveckling, men inte med att försöka utveckla personligheten. Det går inte enligt Christer. Möjligtvis marginellt.

Här uppmanade Christer oss att prata om ”jämförelsehelvetet” med våra ungdomar. De lever mitt uppe i det.

Ledarskap

Ledaren är summan av sina medarbetare. Man börjar med att leda sig själv. Man känner sig respekterad. Man tror på det man gör. Man är personlig. Man synliggör sina medarbetare. Man visar sitt patos, vad man brinner för.

Organisationsutveckling handlar om personlig utveckling.

Tre delar

Livet består av tre delar som hänger samman. Socialt, arbete samt hälsa. Om en inte fungerar sprider det sig till de andra. Funkar det inte på arbetet så sprider det sig till det sociala samt till hälsan. Tyvärr funkar det inte tvärtom säger Christer. Om det funkar på ett område så sprider det sig inte till de övriga.

Arbeta medvetet med detta. Låt inte slumpen avgöra. Säg inte ”går det så går det” eller liknande.

Den komplementära idén

Ofta pratas det om självinsikt. Då brukar vi enbart mena våra dåliga sidor.

Christer har upptäckt att framgångsrika människor ofta jobbar i par. De kompletterar varandras bra och dåliga sidor.

Att säga att man ska höja sin lägstanivå är lika dumt som att säga att nu ska Zlatan spela back eftersom han är dålig på det. Utveckla istället det du är bra på. Jobba tillsammans med de som är bra på det du inte är bra på.

Det är lättare att göra bra bättre än att göra dålig bra.

Acceptans är ett annat ord för livsglädje

Vi blir inte någon annan. Spela inte spel. Var ditt sanna jag. Var autentisk. (Ej kognitiv dissonans.)

Negativt tänkande var en evolutionär fördel för människan. Det är naturligt för oss. Vi behöver träna på det positiva.

Välj acceptans som strategi. ”Jag älskar dig till 80% och de övriga 20 accepterar jag”.

Det är inte handlingen som är problemet, det är känslan. (Undantag om handlingen är våld; då är det en polissak.) Varför säger vi att någon gör en höna av en fjäder. Eller att det är en skitsak. Det är samma sak som att säga ”du har en skitkänsla”. Så säger vi ju inte.

Acceptera människor som dom är. Och acceptera dig själv. Visa respekt för varandra.

Andra människor har oftast inget problem med sitt eget beteende. De skulle ju ändra det då. Vem har problem? Du? Säg då ”jag har problem med ditt beteende, vill du hjälpa mig?”

Du läcker vad du tänker

Avslutningsvis pratar Christer Olsson om att vi ”läcker vad vi tänker” och är ”mentalt inkontinenta”. Vi tycker om människor som är sanna och autentiska. Det funkar inte att försöka vara ”PK” – politiskt korrekt – och försöka fejka längre.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s