Jan Beskow: Psykisk livräddning

Den 22 maj 2008 hade professor Jan Beskow ett seminarium under titeln Psykisk Livräddning på Burgårdens Konferenscenter i Göteborg. Bakom arrangemanget stod Västsvenska nätverket för suicidprevention, WNS.

Här följer mina anteckningar därifrån.

”Tänker på självmord”

Beskow började med att säga att det är bättre att tala om att någon ”tänker på självmord” än att någon ”har självmordstankar”. Det är inget konstigt att tänka på självmord. Det gör de flesta någon gång ibland. Problemet är när dessa tankar blirde enda tankarna.

Den grå gardinen

Ibland upplever vi den gråa gardinen, att vi inte orkar mer. Om vi fastnar i den känslan blir det en negativ spiral och gardinen blir mörkare och mörkare. Utsikterna blir sämre och sämre.

Exempel: Har du svårt att gå upp på morgonen? Tänk dig då en kopp rykande varmt morgonkaffe, med en rostad macka, som väntar på dig. En levande bild på något gott som väntar hjälper till att få dig ur sängen.

Lyckas du inte komma över motståndet hamnar du i en fälla, ett svart hål.

När en person fastnat i ett djupt, svart hål kan tanken på att ta sitt liv kännas skönt. Den yttersta makten över ens eget liv ligger hos en själv. Man kan bryta medvetandets ström.

Suicidalitet leder till 1500 döda per år. Vilken annan diagnos kan ha så många döda utan att samhället sätter till alla klutar?

Varje självmord leder till fem allvarligt skadade i omgivningen(!?). Vissa kommer aldrig tillbaka helt.

Varför ligger inte vården på samma nivå som på hjärtintensiven?

Alla bör kunna prata om det

 • Glöm allt annat. Det får ta den tid det tar.
 • Se den lidande medmänniskan.
 • Nalkas försiktigt – backa om du blivit för närgången.
 • Trösta, trygga, återupprätta.
 • Nästa steg?
 • Anknyt till anhöriga, andra hjälpare.

Vem kan man hänvisa till?

 • Akut förgiftning, SOS-Alarm 112
 • Vårdcentralen
 • Skolhälsovården
 • Ungdomsmottagningen
 • Barn- och ungdomspsykiatrisak mottagningen
 • Psykiatrisk klinik
 • Bris, tel. 0200-230230
 • Nationella hjälplinjen, tel. 020-220060

Självmordstankar är en kognitiv process. Detta till skillnad från depression som är en affektiv sjukdom (känslolivet).

Tankefällor

Generaliseringar: Det är mycket bättre att ”ta ner” tankarna på konkret och specifik nivå än att använda generaliseringar. ”Mitt liv är fullständigt meningslöst.” Man blir så rädd när någon säger så. – Gå ner på det specifika. Generaliseringar är nästan alltid fel. Svara: Kan du berätta? När kände du så? Vilket tillfälle? Vilken plats? Vem var med?

Mening

Det finns olika sorters mening. Det finns omedelbar och skapad mening. Den omedelbara meningen är när man dricker när man är törstig. Skapad är när man sätter värde på en person eller företeelse. ”Jag är världens lyckligaste som har dig.” (Behöver inte vara objektiv. Du behöver inte fråga alla andra hur lyckliga de är. Det vikta är att du sätter ord på och skapar mening.) Eller: Årsmöte i föreningen för främjandet av japanska dvärgmistlar. (Det andra tycker verkar meningslöst finns det många som ägnar mycket tid och kraft åt!)

Tips: Skriv varje kväll ner dagens lyckligaste ögonblick. Då ger du mening åt din vardag. Det kan vara en blick eller något annat ”litet”. Det viktiga är att du skriver ner det, påminner dig själv och därmed skapar meningi ditt liv.

Viktigaste frågan

Den viktiga frågan är alltid: Vad lär jag mig nu av detta?

Beskow berättade här historien om den lilla flickan som gick över en äng i skymningen. Hon tycket hon såg ett troll, men upptäckte att det bara var en skugga när hon gick närmare. Vad lär vi oss av detta? Hade hon sprungit iväg – som den första impulsen säkert var – så hade trollet förföljt henne. Men nu fick hon det att försvinna istället.

Tage Danielssons droppe

En droppe i livets älv,
har ingen kraft att flyta själv.
Det ställs krav på varenda droppe:
Hjälp till att hålla de andra oppe!

Mer information om suicidprevention:

3 svar till “Jan Beskow: Psykisk livräddning

 1. Intressant artikel. Mitt bildskapande hjälper mig att hålla det svarta hålet på avstånd.

 2. Vem kan man hänvisa till? Anknyt till andra, anhöriga, andra hjälpare? Har varit igenom hela listan på hänvisning! Ingen förstår, alltså ingen hjälp! Samma med den andra gruppen! Vad gör man ?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s